Thalpos-Mental Health

Διεπιστημονική Ομάδα Καλαμάτας

Ελένη Γαλανού – Επιστημονικά Υπεύθυνη & Ψυχίατρος 

Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Πατρών με ειδικότητα στην Ψυχιατρική. Έχει εργασθεί σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία στην Αττική και στη Μεσσηνία. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει εξαετή εκπαίδευση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (AKMA).  

Η Ελένη απέκτησε μεγάλη και σημαντική εμπειρία κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της ειδικότητας της σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γεννηματάς) και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ πραγματοποίησε το Αγροτικό της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.

   

Διαθέτοντας μία τόσο σπουδαία και πολυετή εμπειρία στο χώρο της Ψυχιατρικής την κάνει αναπόσπαστο και πολύτιμο μέλος της οικογένειας του «Θάλπος Καλαμάτας» ως Επιστημονικά Υπεύθυνη και Ψυχίατρος της Μονάδας.

 

Εύη Τσικρικού – Ψυχολόγος 

Η Εύη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της Συμβουλευτικής και Συμβουλευτικής των Εξαρτήσεων, έχοντας λάβει πιστοποίηση από τον βρετανικό φορέα EDEXCEL. Στα πλαίσια των σπουδών της απασχολήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Ζωγράφου Αττικής, καθώς και σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής.

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Μεσσηνίας, σε Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, καθώς και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ψυχολόγος (παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής). 

   

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδριών, σεμιναρίων και ημερίδων σχετικά με το αντικείμενο της ψυχολογίας, έχει εργαστεί ως εισηγήτρια σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων και σε κέντρα Δια Βίου Μάθησης, ενώ έχει απασχοληθεί εθελοντικά στο ΚΕΘΕΑ Κύτταρο.

Η Εύη έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» το 2016.  Ο ρόλος της συνίσταται στην παρατήρηση, την κλινική και την νευροψυχολογική εκτίμηση της συμπεριφοράς των ενοίκων καθώς και στη συμμετοχή στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων του κάθε ενοίκου. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις δραστηριότητες που επικεντρώνονται στους ενοίκους, στις οικογένειες τους και στην κοινότητα αλλά και στους επαγγελματίες που εργάζονται στη Μονάδα στο πλαίσιο της απαιτούμενης κατάρτισης για την αποτελεσματική εργασιακή τους απασχόληση στις Μονάδες. 

Τέλος, η Εύη ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Αρετή Γλέζου – Κοινωνική Λειτουργός 

Η Αρετή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΕ Καλαμάτας με ειδικότητα ανά κύκλο σπουδών «Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων» και «Βοηθών Βιοχημικού Εργαστηρίου». Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.

Η Αρετή, θέλοντας να αντιληφθεί συνολικά τον ρόλο του Κοινωνικού Λειτουργού και τις ανάγκες των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στην πρακτική της άσκηση και εργασία δεν περιορίστηκε σε έναν μόνο φορέα. Συγκεκριμένα, απασχολήθηκε στα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κοινοτικής Ανάπτυξης Τυλίσσου, σε Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια εκπαίδευσης για την Κοινωνική Εργασία 

   

με Ομάδες και με Οικογένεια, στο Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, στον ξενώνα «Η Κιβωτός» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργώς», καθώς και στο Κοινωνικό Φαρμακείο Καλαμάτας.

Η συνεχής συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και η εθελοντική της δραστηριότητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ποικίλα ζητήματα και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, την εφοδίασαν με σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες και κοινωνικές ευαισθησίες.

Στις αρχές του 2016 η Αρετή έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» και έκτοτε είναι υπεύθυνη για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κοινωνικών και προνοιακών αναγκών των ενοίκων, την υποστήριξη των σχέσεων με την οικογένεια και με το κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και για τη συνεργασία με την κοινότητα.

Η Αρετή ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Μαρία Γαϊτανάρου – Υπεύθυνη Δημιουργικής Απασχόλησης 

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Τμήμα Στελεχών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθηνών, ενώ η βαθιά της ενασχόληση για τις χειροποίητες κατασκευές την οδήγησε σε μια σειρά εργασιών ως υπεύθυνη εργαστηρίων. Την παρούσα χρονική στιγμή παρακολουθεί το σεμινάριο εκπαιδευτικού χαρακτήρα «ΑΝΘΟΔΕΤΙΚΗ» από το Τεχνολογικό ίδρυμα Πελοποννήσου. 

Οι δραστηριότητες που επιμελείται στοχεύουν στην ανάπτυξη του επιπέδου διέγερσης, έκφρασης και πράξης των περιθαλπόμενων. Πρόκειται για  αισθητηριακές παροχές και κινητικές ασκήσεις αμφίπλευρου συντονισμού και οργάνωσης, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων, διαδραστικής αλληλεπίδρασης και συμπεριφοριστικής προσέγγισης ως προς την αναπτυξιακή, ψυχολογική και κοινωνική εκφραστικότητα και συμπεριφορά. Η Μαρία ανήκει στην ομάδα συγγραφής

   
άρθρων για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται από τους ένοικους στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».