Thalpos-Mental Health

Διεπιστημονική Ομάδα Καλαμάτας

Παναγιώτης Δημητρακόπουλος – Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Ηρακλείου, ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) μεταξύ άλλων στην Ψυχιατρική Κλινική.

Η απασχόληση του στα Ιατρεία της 120 ΠΕΑ του αεροδρομίου Καλαμάτας, στην Ουρολογική και Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος STAGE του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η συμμετοχή του ως μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας τον εφοδίασαν με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ξεκινήσει τη συνεργασία του με τη Μονάδα «Θάλπος Καλαμάτας». 

Τα πρώτα τέσσερα έτη της απασχόλησης του στη Μονάδα είχε καθήκοντα Νοσηλευτή, 

   

στη συνέχεια ανέλαβε τον ρόλο του Προϊσταμένου Νοσηλευτών και σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά απέκτησε και την ιδιότητα του Επιστημονικά Υπευθύνου.

Ως Επιστημονικά Υπεύθυνος έχει την επιστημονική, διοικητική και εκπαιδευτική εποπτεία της Μονάδας. Ασκεί συνολική επιστασία στη λειτουργία της Μονάδας σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης των θεμάτων που αφορούν τους ενοίκους, το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας και τις διαδικασίες λειτουργίας για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Γιάννης Κακούλας – Ψυχολόγος, Επόπτης

Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στις Η.Π.Α και στη Μ. Βρετανία πραγματοποίησε τις σπουδές του στη ψυχολογία, στη κοινωνιολογία και στις μεθόδους έρευνας. Εργάζεται από το 1996 σε δομές και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κυρίως ψυχικά ασθενών, όπως Κέντρα Ημέρας, Ξενώνες, Οικοτροφεία, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ειδικής Κοινωνικής Φροντίδας (άστεγοι, trafficking), Προγράμματα Παρέμβασης στην Κρίση (streetworking), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, καθώς και σε Αποστολές ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό.

Οι αξιόλογες και πολυετείς ικανότητες και γνώσεις του τον κατέστησαν κατάλληλο να διατελέσει εκπρόσωπος για την Ελλάδα στην Πανευρωπαική Συνομοσπονδία για τους Αστέγους (FEANTSA) στις Βρυξέλλες,

   

μέλος του working group για την Υγεία και την Κοινωνική Προστασία και έχει διατελέσει πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού του 3ου Το.Ψ.Υ Ν. Αττικής. 

Επίσης, έχει συνεργαστεί και ως εκπαιδευτής με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής μεταξύ άλλων. Έχει διδάξει Ψυχομετρία και Ψυχοδιαγνωστικές Μεθόδους στο Athens Metropolitan College.

Εργάστηκε επί σειρά ετών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ως ψυχολόγος και ως ψυχαναλυτής. Από το 2007 είναι μέλος της οικογένειας του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία», έχοντας ασκήσει τα πρώτα χρόνια τα καθήκοντα του Επιστημονικά Υπευθύνου ενώ σήμερα είναι ο Εξωτερικός Επόπτης για την Μονάδα «Θάλπος Καλαμάτας». Στις αρμοδιότητες του ανήκουν η επιστημονική, διοικητική και εκπαιδευτική εποπτεία της Μονάδας ενώ ασκεί συνολική επιστασία σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης καθώς και αξιολόγησης των θεμάτων που αφορούν τους ενοίκους, το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας και τις διαδικασίες λειτουργίας για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Ελένη Γαλανού – Ψυχίατρος 

Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Πατρών με ειδικότητα στην Ψυχιατρική. Έχει εργασθεί σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία στην Αττική και στη Μεσσηνία. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει εξαετή εκπαίδευση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (AKMA).  

Η Ελένη απέκτησε μεγάλη και σημαντική εμπειρία κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της ειδικότητας της σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γεννηματάς) και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ πραγματοποίησε το Αγροτικό της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.

   

Διαθέτοντας μία τόσο σπουδαία και πολυετή εμπειρία στο χώρο της Ψυχιατρικής την κάνει αναπόσπαστο και πολύτιμο μέλος της οικογένειας του «Θάλπος Καλαμάτας» τα τελευταία οκτώ χρόνια. 

Κύρια ευθύνη της στη Μονάδα «Θάλπος Καλαμάτας» είναι η ψυχιατρική παρακολούθηση όλων των ενοίκων σε επίπεδο διαγνωστικό, θεραπευτικό και προληπτικό. Ως Ψυχίατρος έχει άμεση συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, τον Παθολόγο της Μονάδας και τον Προϊστάμενο Νοσηλευτών και αποτελεί μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας (Π.Θ.Ο) καθώς και της Διεπιστημονικής Ομάδας. Τα καθήκοντά της ασκούνται πάντοτε σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

 

Νίκος Μπάκας – Παθολόγος

Ο Νίκος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Μιλάνου της Ιταλίας και την ειδικότητα του στη Παθολογία άσκησε επί πέντε έτη στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο-Αγία Ελένη και στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το αγροτικό του στο Περιφερειακό Ιατρείο Αμυγδαλιών Ηλείας και στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού Βόλου. Από το 1995 έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο στη περιοχή της Καλαμάτας. 

Εδώ και δέκα χρόνια ο Νίκος ανήκει στην οικογένεια της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» και είναι υπεύθυνος για την ιατρική παρακολούθηση των ενοίκων σε επίπεδο διαγνωστικό, θεραπευτικό και προληπτικό. Μεριμνά για τη βέλτιστη κλινική κατάσταση και την σωματική υγεία των ενοίκων σε συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, τον Ψυχίατρο και τον Προϊστάμενο Νοσηλευτών της Μονάδας.

   

 

Εύη Τσικρικού – Ψυχολόγος 

Η Εύη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της Συμβουλευτικής και Συμβουλευτικής των Εξαρτήσεων, έχοντας λάβει πιστοποίηση από τον βρετανικό φορέα EDEXCEL. Στα πλαίσια των σπουδών της απασχολήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Ζωγράφου Αττικής, καθώς και σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής.

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Μεσσηνίας, σε Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης, καθώς και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ψυχολόγος (παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής). 

   

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδριών, σεμιναρίων και ημερίδων σχετικά με το αντικείμενο της ψυχολογίας, έχει εργαστεί ως εισηγήτρια σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων και σε κέντρα Δια Βίου Μάθησης, ενώ έχει απασχοληθεί εθελοντικά στο ΚΕΘΕΑ Κύτταρο.

Η Εύη έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» το 2016.  Ο ρόλος της συνίσταται στην παρατήρηση, την κλινική και την νευροψυχολογική εκτίμηση της συμπεριφοράς των ενοίκων καθώς και στη συμμετοχή στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων του κάθε ενοίκου. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις δραστηριότητες που επικεντρώνονται στους ενοίκους, στις οικογένειες τους και στην κοινότητα αλλά και στους επαγγελματίες που εργάζονται στη Μονάδα στο πλαίσιο της απαιτούμενης κατάρτισης για την αποτελεσματική εργασιακή τους απασχόληση στις Μονάδες. 

Τέλος, η Εύη ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Αρετή Γλέζου – Κοινωνική Λειτουργός 

Η Αρετή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΕ Καλαμάτας με ειδικότητα ανά κύκλο σπουδών «Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων» και «Βοηθών Βιοχημικού Εργαστηρίου». Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης.

Η Αρετή, θέλοντας να αντιληφθεί συνολικά τον ρόλο του Κοινωνικού Λειτουργού και τις ανάγκες των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στην πρακτική της άσκηση και εργασία δεν περιορίστηκε σε έναν μόνο φορέα. Συγκεκριμένα, απασχολήθηκε στα Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κοινοτικής Ανάπτυξης Τυλίσσου, σε Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια εκπαίδευσης για την Κοινωνική Εργασία 

   

με Ομάδες και με Οικογένεια, στο Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, στον ξενώνα «Η Κιβωτός» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργώς», καθώς και στο Κοινωνικό Φαρμακείο Καλαμάτας.

Η συνεχής συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και η εθελοντική της δραστηριότητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ποικίλα ζητήματα και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, την εφοδίασαν με σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες και κοινωνικές ευαισθησίες.

Στις αρχές του 2016 η Αρετή έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» και έκτοτε είναι υπεύθυνη για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κοινωνικών και προνοιακών αναγκών των ενοίκων, την υποστήριξη των σχέσεων με την οικογένεια και με το κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και για τη συνεργασία με την κοινότητα.

Η Αρετή ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Μαρία Γαϊτανάρου – Υπεύθυνη Δημιουργικής Απασχόλησης 

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Τμήμα Στελεχών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθηνών, ενώ η βαθιά της ενασχόληση για τις χειροποίητες κατασκευές την οδήγησε σε μια σειρά εργασιών ως υπεύθυνη εργαστηρίων. Την παρούσα χρονική στιγμή παρακολουθεί το σεμινάριο εκπαιδευτικού χαρακτήρα «ΑΝΘΟΔΕΤΙΚΗ» από το Τεχνολογικό ίδρυμα Πελοποννήσου. 

Οι δραστηριότητες που επιμελείται στοχεύουν στην ανάπτυξη του επιπέδου διέγερσης, έκφρασης και πράξης των περιθαλπόμενων. Πρόκειται για  αισθητηριακές παροχές και κινητικές ασκήσεις αμφίπλευρου συντονισμού και οργάνωσης, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων, διαδραστικής αλληλεπίδρασης και συμπεριφοριστικής προσέγγισης ως προς την αναπτυξιακή, ψυχολογική και κοινωνική εκφραστικότητα και συμπεριφορά. Η Μαρία ανήκει στην ομάδα συγγραφής

   
άρθρων για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται από τους ένοικους στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».