Thalpos-Mental Health

Διεπιστημονική Ομάδα Αττικής

 

Γεωργία Σαντουρτζόγλου – Επιστημονικά Υπεύθυνη

Η Γεωργία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λαμίας, και η πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ την έφερε στην Αθήνα και έπειτα στην οικογένεια του «Θάλπος Αττικής». Τα τρία πρώτα έτη της απασχόλησής της στη Μονάδα είχε καθήκοντα Νοσηλεύτριας. Η νοσηλευτική φροντίδα που εξέφραζε καθημερινά στους ανθρώπους του «Θάλπος», καθώς και οι επαγγελματικές ικανότητες που επιτυχώς συνδύαζε συνέβαλαν στο να αναλάβει πολύ σύντομα καθήκοντα Προϊσταμένης Νοσηλευτών.

Σήμερα, η Γεωργία ως Επιστημονικά Υπεύθυνη  έχει την επιστημονική, διοικητική και εκπαιδευτική εποπτεία της Μονάδας ασκώντας συνολική επιστασία στη λειτουργία της Μονάδας σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αξιολόγησης των θεμάτων που αφορούν τους ενοίκους, το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας και τις διαδικασίες λειτουργίας για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

   

Σε συνεργασία με τον Ψυχίατρο και τον Παθολόγο της Μονάδας συμβάλει στην φροντίδα της ψυχικής αποκατάστασης και της σωματικής και οργανικής ακεραιότητας των ενοίκων. 

Η Γεωργία είναι μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας και παρακολουθεί συχνά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη νοσηλευτική φροντίδα ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές καθώς και τα επιστημονικά άρθρα που συγγράφει που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

 Γιάννης Σφυρής – Ειδικός Παθολόγος

Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας στην Ιταλία, και ως Ειδικός Παθολόγος ασχολείται ιδιαίτερα με το σακχαρώδη διαβήτη, τα νοσήματα του μεταβολισμού, την παχυσαρκία, την πρόληψη της αντιγήρανσης, καθώς και με τον ωτοβελονισμό και την ωτοθεραπεία γενικότερα. 

Έχει λάβει πολύπλευρες γνώσεις και σημαντικές εμπειρίες κάνοντας την πρακτική του άσκηση σε διαφορετικές ειδικότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπως στο Τμήμα Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Lublin στην Πολωνία, στα Τμήματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Χειρουργικής, Γυναικολογίας, Μικροβιολογίας 

   

και Εκτάκτων Περιστατικών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Εσωτερικής Παθολογίας, καθώς και στο Εργαστήριο Ανοσολογίας και Έρευνας Ηπατικών και Γαστρεντερολογικών Διαταραχών και Παθήσεων. 

Ο Γιάννης έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» το 2017 και έκτοτε είναι υπεύθυνος για την ιατρική παρακολούθηση των ενοίκων σε επίπεδο διαγνωστικό, θεραπευτικό και προληπτικό. Μεριμνά για τη βέλτιστη κλινική κατάσταση και την σωματική υγεία των ενοίκων σε συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο, τον Ψυχίατρο και τον Προϊστάμενο Νοσηλευτών της Μονάδας. 

 

Μαρία Μακριδάκη – Ψυχολόγος

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο New York College, λαμβάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές από το King’s College London και διδακτορικό τίτλο από το University of Surrey στην Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπευτική Ψυχολογία. Η διατριβή της πραγματεύεται τις ακουστικές ψευδαισθήσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε μια σειρά μετεκπαιδεύσεων πάνω σε θεραπευτικά μοντέλα, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, τεχνικές χαλάρωσης και στη νευροψυχολογία.

Έχει ερευνητική εμπειρία στην αξιολόγηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κλινική εμπειρία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Ψυχοθεραπείας, καθώς και σε Μονάδες Ψυχολογίας της Υγείας, τόσο 

   

στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Έχει εργαστεί τόσο σε ατομικές συνεδρίες όσο και με τον συντονισμό ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων για την ψύχωση σε άτομα έτοιμα για αποασυλοποίηση. Έχει προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων και ομιλιών σε δημόσια σχολεία σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών και εφήβων.

Η Μαρία έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» το 2016. Ο ρόλος της συνίσταται στην παρατήρηση, την κλινική και την νευροψυχολογική εκτίμηση της συμπεριφοράς των ενοίκων καθώς και στη συμμετοχή, στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην παρακολούθηση των ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων του κάθε ενοίκου. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις δραστηριότητες που επικεντρώνονται στους ενοίκους, στις οικογένειες τους και στην κοινότητα αλλά και στους επαγγελματίες που εργάζονται στη Μονάδα στο πλαίσιο της απαιτούμενης κατάρτισης για την αποτελεσματική εργασιακή τους απασχόληση στις Μονάδες. 

Η Μαρία ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Μαρίνα Νικολάου – Κοινωνική Λειτουργός

Η Μαρίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή και την τριτοβάθμια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα αντίστοιχα Τμήματα Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς και έπειτα στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων ''ΩΡΙΩΝΑΣ''. 

Η Μαρίνα έχει συμμετάσχει σε τρεις κύκλους Επιστημονικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ. Το 2017 η Μαρίνα έγινε μέλος της οικογένειας της Μονάδας «Θάλπος Αττικής» και έκτοτε είναι υπεύθυνη για την εκτίμηση

   

και τη διαχείριση των κοινωνικών και προνοιακών αναγκών των ενοίκων,την υποστήριξη των σχέσεων με την οικογένεια και με το κοινωνικό τους δίκτυο, καθώς και για τη συνεργασία με την κοινότητα.

Η Μαρίνα ανήκει στην ομάδα συγγραφής επιστημονικών άρθρων για την ψυχική υγεία, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φορέα «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

 

Ράνια Φιλοπούλου – Κοινωνική Επιστήμων, Διοικητικός Υπάλληλος 

Η Ράνια Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1984 στην Καλαμάτα και είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις "Μεθοδολογίες και εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική" του ιδίου Τμήματος. Στο πλαίσιο των σπουδών της εξειδικεύτηκε στην Κοινωνική Στατιστική και έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια αντιστοίχως στα πεδία των Θεωριών Επιλογής Επαγγέλματος, της Μέτρηση της Επαγγελματικής Κινητικότητας και τις Έμφυλες Ανισότητες στην εκπαίδευση, την επιλογή επαγγέλματος και την απασχόληση.

   

Από το 2010 έως σήμερα απασχολείται στον Φορέα «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» ως Διοικητικό Στέλεχος των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής» και «Θάλπος Καλαμάτας» και είναι υπεύθυνη για τη διαχειριστική και διοικητικήεποπτεία των Μονάδων και ειδικότερα σε συνεργασία με τους Επιστημονικά Υπευθύνους και τον Φορέα για:

 • Τον σχεδιασμό των ενεργειών οργάνωσης & λειτουργίας των Μονάδων
 • Τη διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων
 • Την υλοποίηση των παρεμβάσεων, προγραμμάτων και δράσεων των Μονάδων
 • Τον έλεγχο των παρεμβάσεων, προγραμμάτων και δράσεων των Μονάδων
 • Την αξιολόγηση των παρεμβάσεων, προγραμμάτων και δράσεων των Μονάδων

Επιπλέον, σε συνεργασία με τις Πολυκλαδικές Θεραπευτικές Ομάδες των Μονάδων διαμορφώνει και συμμετέχει ενεργά στο αποκαταστασιακό μοντέλο οργάνωσης των Μονάδων «Θάλπος». 

Στη δωδεκαετή απασχόληση της στον Φορέα έχει διατελέσει Συντονίστρια των ακόλουθων παρεμβάσεων και προγραμμάτων:

 • Σταθερό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Β. Εύβοιας «Θάλπος»
 • Εξειδικευμένες υπηρεσίες μέσω της τέχνης για την υποστήριξη παιδιών – εφήβων
 • Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Σύμπραξη «Against exclusion»
 • Εθνική Πρωτοβουλία Νέων «Play & learn on mental health»
 • Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
 • ΤΟΠ.Σ.Α. Θριασία

Τέλος, διαμορφώνει και συμμετέχει στις ενέργειες Αγωγής της Κοινότητας των Μονάδων αναπτύσσοντας μεθοδολογίες σε συνεργασία με τις Πολυκλαδικές Θεραπευτικές Ομάδες, καλλιεργώντας συνεργασίες με άλλους φορείς, καθώς και παράγοντας έντυπο και ψηφιακό περιεχόμενο των ενεργειών.